Tänään toukokuun viimeisenä päivänä päästäänkin sitten viime viikkojen mieliaiheeseeni, eli rahaan ja sen hupenemiseen. Parikymppisenä hyvin pienituloisena ihmisenä shoppailin aivan liikaa tuloihini nähden ja korkeakorkoiset erämaksut tulivat tutuiksi kodin huonekaluissa, sisustushankinnoissa ja vaatekaapin täydennystä hakiessa. Ikinä en onneksi joutunut pulaan, ottanut pikavippejä tai omistanut tuolloin vielä luottokorttia. Mutta säästöönkään ei jäänyt mitään.

Kolmekymppisenä, vakituisessa työssä ja säännöllisten tulojen kanssa aloin oppimaan järkevämpää kuluttamista (ei enää osamaksulla polyesteripaitoja ja uusia tuikkuja)  ja rahaa alkoi jäämään pikku hiljaa hieman säästöönkin. Silti olin sekoitus harkitsevampaa kuluttajaa ja impulsiivisempaa shoppailijaa ja koen, että tähän päivään asti olen kuitenkin ollut tuota jälkimmäistä enemmän.

Viimeisten parin vuoden aikana ostokäyttäytymisessäni on tapahtunut selkeämpi muutos ja kaupoissa kiertely ja aleshoppailut ovat jääneet. Vaatekaappiin ei enää kerry niitä "hyviä löytöjä" jotka ovat kolmantenakin kesänä vielä  käyttämättöminä alkuperäiset laput niskassa kiinni. Eikä minun tarvitse saada jokaista ihanaa uutta kahvimukia mikä tulee vastaan tai sitä kevään hittihuulipunaa. Mietin siis tarkemmin uusia  hankintojani. Silti koen, että petrattavaa on ja paljon, vaikka metsässä kiertely onkin nykyään kaupoissa haahailun sijaan mielekkäämpää ajanvietettä.

Tässä kuussa päätin, että ostelen vielä ns. entiseen malliin saadakseni vähän kuvaa mihin sitä rahaa minulla oikein menee ja minkä verran. Kesäkuusta lähtien haastan itseäni enemmän ja uusia hankintoja pitää perustella entistä paremmin ja pyrkiä siihen, että pienemmissäkin niissä parinkympin hankinnoissa mietitään yön yli. Nyt jo kun kirjoitan tätä tähän, niin iskee pieni uskonpuute, mutta ei nyt lannistuta vielä. Siihen uskonpuutteeseen toivon, että on avuksi kun seuraan tämän vuoden tarkasti menojani mahdollisesti myös tämän blogin avulla, mutta ainakin Pennon kautta.

Mikä sitten menojeni seuraamisen tarkoitus on? Tietysti, että rahaa jäisi säästöön ja tässä tapauksessa sijoitettavaksi. Sijoittamisesta minulla ei ole vielä paljoakaan kerrottavaa, olen tehnyt sitä vasta pari kuukautta ja tässä kuussa aloin miettimään jonkinlaista tämän vuoden sijoitussuunnitelmaani. Näin noviisina se voi muuttua vielä moneen kertaan riippuen miten niin omassa kuin maailman taloudesssa menee, kuin innostukseni määrästä. Mutta palataan siihen myöhemmin kesäkuussa.

Nyt takaisin tähän kuluneeseen kuukauteen ja niihin menoihin. Jonkinlaista jälkiviisastelua ja itseanalyysia siitä mitä on oikein tullut tehtyä.

toukokuumenot.jpg

Menoja yhteensä tasan 2311 euroa joista isoin kuluerä itselläni on asuminen. Kuten huomata saattaa, tässä kuussa on tullut myös innostuttua sijoittamisesta, mutta siihen tosiaan palataan tarkemmin myöhemmin.

Ihmisten ruokakulut ovat omasta mielestäni jostain syystä kovinkin mielenkiintoinen aihe seurata ja vertailla. Tiedostan, että itselläni sitä rahaa ruokaan menee ihan kiitettävästi. Olen sallinut sen itselleni "arjen luksuksena" kaikkien niiden pihistelyvuosien jälkeen mitä on tullut elettyä. Mutta koenko, että siihen menee  liikaa rahaa? Kyllä, mielestäni pienelle pintaremontille olisi tarvetta. Tässä vaiheessa ainakaan en ajellut vielä budjetoida itselleni jotain x summaa kuukaudessa käytettäväksi, mutta haluan vähän tarkemmaksi ostopäätösteni kanssa. En välttämättä tarvitse kaupasta sitä smoothieta jonka litrahinta kipuaa yli 10 euroon, vaan 2 euron vastine on aivan passeli ja aamusmoothien kuluttamistahdillani  kuukausitasolla tästä kertyy jo 10 euron säästö.  Useamman tällläisen viilauksen paikan, kun löytää, niin puhutaankin jo 50 euron säästöstä. Mutta kuten todettua ruoka on sellainen asia mistä en halua hirveästi tinkiä ja sen huomaa kuluissa.  Pienenä ahaa-elämyksenä mainittakoon eilinen kauppareissuni, kun palautin pulloja kauppaan ja päätin samalla ostaa itselleni kotimatkalle jonkun jäätelön nauttiakseni kauniista kevätpäivästä. Aikani siinä pakastealtaalla pähkäiltyäni päädyin 60 sentin tuotteeseen (Pirkan mehujäät ovat hyviä vuodesta toiseen) ja se tuotti minulle taatusti ihan yhtä paljon iloa kuin neljä kertaa kalliimpi kaverinsa.  Ruoka ja Päivittäistavarat-kategoriaan itselläni sisältyy myös mm. vessapaperit ja kodin puhdistukseen liittyvät tuotteet. Koen ne omassa taloudessani niin pieneksi menoeräksi, että en näe mitään syytä miksi seurata niitä tarkemmin.

Ravintolakulut sen sijaan hieman yllättivät, mutta tässä on kaksikin tavallisesta elämästäni poikkeavaa syytä millä ne selittyvät. Ensinnäkin ravintolat aukesivat koronakevään jälkeen! (Viimeksi olen käynyt ulkona syömässä tammikuussa.) Ja toisekseen tässä kuussa on osunut pari erityisempaa tapahtumaa joita olemme halunneet juhlistaa ystävieni kanssa ulkona syömällä. Ravintolakuluihin sisältyy myös pari kahvilakäyntiä ja Woltin kautta tilattua ruoka-annosta kotiin. Uskon, että ensi kuussa tämä summa tulee olemaan huomattavasti maltillisempi, sisältäen mahdollisesti parit kahvilakäynnit ja Wolt-tilaukset.

Matkustuskulut olivat myös tässä kuussa poikkeuksellisen isot, kun lomailin viikon toisessa päässä kotimaatamme ja se oli jokaisen euron arvoista.

Kosmetiikkaan paloi rahaa 164,81 euroa ja toki tällekin löytyy selitys. Sokoksen Hiusten Hellimisviikot! Nainen löytää aina hyvän syyn shoppailuun ja mikä onkaan parempi syy, kuin että osta enemmän, säästä enemmän. Hiusten Hellimisviikoilla monet hiustuotteet ovat siis hyvässä -40% alessa ja näin ollen ostin varastoon itselleni yhden shampoon ja hoitoaineen sekä hiuslakan. Tuohon summaan sisältyy myös uusi kasvovoide, ripsiväri ja meikkivoide. Eli aika moni perusjutuistani loppui myös tässä kuussa ja piti ostaa uutta. Olen aiemmin ollut intohimoinen kosmetiikkaintoilija ja siihenkin on palanut rahaa ihan sievoisia summia. Vaikka en nykyään en enää ostele tylsyyksissäni joka viikko tai kuukausi uutta huulipunaa tai luomiväripalettia, on niiltä ajoilta jäänyt keskivertoa kalliimpi maku kosmetiikassa millä myös selittyy tuo korkeahko summa. Toivottavasti ensi kuussa tämä kohta näyttää 0 euroa.

Vaatteita ja asusteita ostin tässä kuussa kaksi kappaletta. Tarvitsin uudet ulkoiluhousut lomareissuani varten ja toki niitä tulee käytettyä jatkossa ihan arjessakin, kun lähden metsälenkeille. Toinen hankinta olikin sitten sarjassamme, "kun ei ole mitään päälle puettavaa kaapissa"-tapaus joista olen koittanut irtaantua ja aika hyvin siinä olenkin onnistunut. Mutta tässä kuussa oli tavanomaista enemmän sosiaalista elämää (eli niitä ravintolassa ja kahvilassa käymisiä), niin kai näennäistä pukeutumis-ahdinkoani ja fiilistä nostattaakseni ostin itselleni H&M:stä uuden keväisen puseron. Uskon, että  tämä 20 euron sijoitus maksaa itsensä ihan hyvin takaisin tulevana kesänä.

Viimeisimmäksi kohteeksi voisin nostaa vielä kategorian Kulttuuri ja Viihde. Tämä käsittää itselläni Netflixin kuukausimaksun 7,99 euroa ja sen lisäksi tässä kuussa ostin yhden sijoitusaiheisen kirjan, koska kuten todettua olen tällä hetkellä niin innostunut aiheesta. Toki olisi ollut järkevämpää käyttää kirjaston palvelua, mutta olen viime vuosina ollut tavattoman laiska käyttämään sitä ja halusin  kirjan heti ja kun se on oma, niin sen pystyi ottamaan myös hyvillä mielin reissuun mukaan. (Toim. huom. Selityksiä tosiaan osaan keksiä hankinnoilleni!)

Tuloni olivat tässä kuussa 1958 euroa joten huonollakin matematiikkapäällä voi laskea, että miinuksen puolelle mentiin. Tililläni oli entuudestaan rahaa, joten luottoa tai pikavippejä ei käytetty ja vaikka varsinaisesti säästöä ei tässä kuussa tullutkaan, niin sijoituksiin meni se 533,32 euroa joka on loppuviimeksi säästämistä, heh ainakin toivon niin. Jos sijoittamista ei laskisi menoeriin mukaan, niin säästöön olisi jäänyt tulojen jälkeen parisataa euroa.

Ensi kuun tavoitteet? Menot toivottavasti huomattavasti pienemmät jotka koostuisivat lähinnä asumisesta, sijoittamisesta ja syömisestä. Sitähän se kaikki on.